Výhra ve Vyškově a týmový rekord

Rekordy jsou od toho, aby se překonávaly. A toto se nám podařilo v utkání 5. kola 1. KLM na drahách Vyškova. Co jsem koukal na webové stránky vyškovského oddílu, pokud jsou informace platné (rekord muži 6×120 – 3625 z roku 2005), moc nám nechybělo (32 kuželek) a překonali jsme i tento rekord. Jen uvedu, že náš nový týmový rekord 6×120 má hodnotu 3593. Doposud jsme byli na 3578 poražených kuželek z Náchoda v ročníku 2021/22. Tento nový rekord odnesli domácí ve formě nepopulárního kanára. Avšak POZOR! Byť utkání skončilo 8:0, domácím v několika případech moc nechybělo k zisku bodů.

A jdeme na to

Cestou necestou přes D1, jsme cestovali klidně, bezpečně, pohodlně a rovněž v družné zábavě, byť by se několik krátkých chvil, kdy zavládlo ticho, také našlo. Na tuto dlouhou cestu jsme se vydali v 08:00 sobotního a Českého času 😀 . Bobík byl skoro plný, akorát chyběl Láďa. Takže jsme my dva Tomášové sedící v zadní části vozu měli dostatek místa na roztahování se. Jak píši výše, cesta ubíhala v poklidu a na místo doručení přijel náš zájezd něco malinko po 12 hodině. Tudíž jsme se jali prozkoumat blízké okolí, kde by bylo možné dát si kávu či podobné věci a hlavně zjistit, kde se dá dobře najíst, až bude po zápase. Restauraci, která nám padlo kousek od kuželny do oka nesla název Kója (alespoň myslím). Tam však naše kroky vedly po skončení utkání. V tuto chvíli došli naše tělesné schránky o kousek dál (bohužel jsem zapomněl název) do kavárny, kde jsme si dali, světe div se, SHAKE. Někdo jahodový, někdo vanilkový a někdo čokoládový, ale všichni se šlehačkou 😀 . Mňam, dobrota. Po pokecu nad sklenicí SHAKE jsme se dostavili na místo střetnutí, tedy na kuželnu.

Zde, jako obvykle proběhlo pozdravení, podání rukou, malé občerstvení sepsání sestav a mohlo se jít na věc. Po domluvě začalo utkání o několik minut dříve. Jen dodám, že po utkání byla na kuželně připravena oslava pro oslavence, který oslavoval pěkných (moc se omlouvám, pokud jsem se přeslechl) 70 let.  Také my nezůstali pozadu a oslavenci jsme poblahopřáli, ale ještě jednou, VŠE NEJLEPŠÍ A HODNĚ ZDRAVÍ PŘEJE SLOVAN KARLOVY VARY.

Nyní se dostávám k utkání samotnému

My, jako nováčci soutěže většinu kuželen neznáme (jako hráči), tudíž jdeme do neznámého. Víme, že kuželna ve Vyškově patří mezi padavé, ale když se trefí střed, většinou nic jiného nespadne. Takže i zde se musí trefit ulička. Opět náš císař nepatrně pozměnil sestavu. Start obstaral Petr s Tomem, domácí duo tvořili Ondra s Edou. Hned u první dvojice je vidět, že výhra 8:0 vypadá snadně, ale souboj Petra s Ondrou byl docela boj. Náš borec začal do plných pěkně a získal 9 kuželek. Jenže v dorážce domácí zabral a pomalu a jistě stahoval. Naštěstí jedna kuželka Petrovi zůstala. Druhá třicítka byla v režii našeho hráče a mohu napsat, že výhra o 31 kuželek byla rozhodující. V druhé polovině domácí hráč přepnul na vyšší rychlostní stupeň a začal náskok kuželku po kuželce stahovat. Petr vůbec nehrál špatně (143, 146) ale na Ondru to nestačilo (151, 160). Avšak právě náskok z druhé dráhy byl hlavním atributem Petrova vítězství .  Petr udržel kuželky na své straně a po boji (573-583 z pohledu domácího) získal hlavní bod. Tom začal, jak z partesu. Už do plných získal slušný náskok čítající 28 klacků. Po pěkné dorážce přidal 17 kuželek. Následující dráha byla pravý opak. Slabé plné a domácí stáhl 23 klacků. V dorážce se Tom trochu oklepal a zlepšenou hrou je vyhrál o čtyři kuželky. Třetí dráha byla ze strany Toma do plných opět trochu slabší a Eda nahrál respektive stáhl z náskoku dalších 15 kolíků. V dorážce byl lepší Tomáš a “stáhl” 5 kolíků. Vše se tedy rozhodovalo v posledním dějství. Tomáš měl do plusu 16 kuželek, ale dráhy byly na straně domácího borce. Souboj do plných to byl pěkný. Kluci se tahali o kuželky, jak děti ve školce o hračky. Lépe tahání vyznělo pro Toma. V dorážce byl náš hráč opět lepší a my a určitě i Tomáš jsme si řádně oddechli, že poslední dráhu dotáhl do vítězného konce a připsal bod. Celkově nahrál 622 oproti 586 domácího hráče. Začátek opravdu velmi dobrý. Stav 2:0 +46 kuželek.

Střed byl z naší strany obsazen dvěma hráči, kteří mají na konci zkratku st. Tedy já (Tomáš) a Venca. Domácí poslali do boje Pavla s Filipem. Já začal do plných dobře a nahrál jsem 6 kuželek. Co mi to bylo platné, když dorážka byla hodně špatná. Zkušený hráč, jakým Pavel je toho dokázal využít k zisku dílčího bodu a nahrání 15 klacků. Druhá třicítka vyzněla pro mě. K výhře na dráze mi pomohlo hodně devítek, které obyčejně nemívám. Ziskem bodíku jsem vyrovnal stav na dráhy a získal i 5 kuželek. Náš boj s Pavlem pokračoval. Do plných jsme se pěkně přetahovali, šťastnější jsem byl já. V dorážce přetahovaná pokračovala. K získání bodíku mi opět pomohla devítka v dorážce. Také přibylo na mé straně dalších 10 kuželek. Poslední dráhy nám moc nevyšli. Oba jsme se trápili do plných, abychom v dorážce hru zlepšili a středy naštěstí vystřídala ulice. Nakonec byl po boji bod můj po pěkných výkonech 599-580. Venca začal špatně. Plné nebyly vůbec dobré a Filip je bere pro sebe o 9 kuželek. Poté však následoval úplný obrat. Dorážka šla Vencovi parádně, ale domácí se zadrhl. Toto zadrhnutí vedlo k zisku dílčího bodu a 20 kuželek. Druhá a třetí dráha byla ze strany Venci skoro, jak přes kopírák. Do plných nadělil Filipovi 16 a 14 klacků, aby domácí hráč v dorážce zahrál lépe. Náskok z plných byl vždy větší než ztráta v dorážce. Venca tím získal tři bodíky, prozatím. Na dráze poslední dokázal Filip stáhnout do plných 13 kolíků. Dorážkovou zahrál Venca suprově, čímž rozhodl o zisku čtvrtého bodíku a hlavního bodu. Kluci se rozešli výkony 616-557. Stav byl po čtyřech hráčích parádní 4:0 +124 kuželek.

A máme tu závěr. Ten obstaral Radek s Zdeňkem a Tomáš s  Pepou. Radek proti Tomášovi získal první dvě dráhy, když je měl velmi vyrovnané. Na obou bral plné i dorážku. Tomáš, byť dráhy nezahrál špatně (139, 139) na Radka (150, 155) nestačil. Náš hráč dokázal získal dva dílčí body a připsat důležitých 27 kuželek. Tento rozdíl byl velmi důležitý. Domácí borec začal ve druhé polovině Radkovo náskok pomalu a jistě stahovat. Nejdříve to byly dvě kuželky, které ubral z náskoku. Na vinně byla slabší dorážka našeho hráče. Poslední dráha byla o nervy. Oběma se dařili plné, domácí je však měl o deset klacků lepší (107-97). Rozhodnutí měla přinést dorážka. Tomáš i Radek v ní bojovali, jak o život. Radkovi se vůbec nepodařil závěr dorážky, kdy měl tři újezdy v řadě. Domácí toho nedokázal využít a hlavní bod tak připlul na naši stranu. Uf, to byly nervy. I zde je vidět, že chybělo několik kuželek a bod mohli mít domácí. Také Zdenda s Pepou předváděli pěkný souboj o každý klacek. První dráhu bere náš borec o jedinou kuželku, když do plných bral tři, ale v dorážce o dvě přišel (sakra, to je matematika, jsem dobrej 😀 ). Druhá třicítka patřila domácímu borci. V plných, které byly na obou stranách super (105-102), sice nahrál Zdenda 3 klacky, ale v dorážce byl o dost lepší Pepa a to o 24 kuželek. Ve třetím dějství Pepa bere plné, které měl opět parádní (108) pro sebe o 11 kolíků. Dorážka však patřila Zdeňkovi, který stáhl přesně 11 kuželek. Tím vznikla dráhová remíza. Takže další boj, jak o život. Poslední dráha byla na nervy. Oba se přetahovali o každičkou kuželku. Plné byly na straně Zdendy o dvě kuželky. V dorážce byl náš hráč lepší o devítku, hlavně díky nule v kolonce chyby. I když Pepa nahrál o 12 kuželek více,  ale dráhy dílčí body byly na straně pro Zdendy. Super konec. Stav 8:0 +119 kuželek.

Výsledek sice vypadá jednoznačně, jak na body, tak na rozdíl v kuželkách, ale střetnutí jednotlivých dvojic úplně jednoznačné nebylo. Domácí neprodali svou kůži lacino a makali. Každý jeden hráč z obou týmů makal a bojoval, seč mu síly stačily. Ano, rozdíl na konci byl veliký, ale to vážně neznamená, že průběh utkání (v jakémkoli sportu) je vždy lehký a jednoznačný.

zápis, zpravodaj

 

 

 

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *